Povratak

Hiperplazija mliječne žlijezde | Lažna trudnoća u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam žensku mačku, staru skoro godinu dana, jede, raspoložena je i izgleda zdravo. Sredinom ožujka primijetila sam joj nekakve kvržice na trbuhu u blizini bradavica i pretpostavila sam da je skotna i da su joj mliječne žlijezde natekle, međutim sada još uvijek nema trbuščić da bih zaključila da je skotna, dok su kvržice ostale i sada su proširene (na dodir kao izbočene vene), sve do kraja trbuha, pa me strah da nije nešto drugo u pitanju. Žana

O: Kod Vaše ljubimice bi se moglo raditi o hiperplaziji mliječne žlijezde (ili više njih), odnosno o benignoj proliferaciji stanica, katkad i s njihovim povećanjem (hipertrofijom), što rezultira  povećanjem jedne ili više mliječnih žlijezda.

Hiperplazija se može javiti u mladih, seksualno neaktivnih mačaka, jasno u skotnih mačaka, ali se isto tako može javiti i nakon kastracije neovisno o spolu. Na opip bi se trebalo raditi o bezbolnom povećanju mliječne žlijezde(a) u prsnom i trbušnom dijelu, ali isto tako istovremeno može doći i do njezine upale (mastitisa) pri čemu su žlijezde bolne, a životinja može imati i visoku temperaturu. Povećanje zaista može biti veliko, do veličine ping-pong loptice i veće.

Hiperplazija može nastati sekundarno, pod utjecajem progesterona, zatim pod utjecajem hormona rasta, prolaktina (odgovornog za kontrakciju mliječnih kanalića i lučenje mlijeka).

Može se raditi o lažnoj trudnoći također uzrokovanoj hormonalnim disbalansom, a koja se u mačaka javlja rijetko, za razliku od kuja. Obično se javlja 40 do 50 dana, pa i do 2 mjeseca nakon inducirane ovulacije (ovulacija u mačaka je inducirana koitusom), a koja nije ostala skotna. Kod lažne trudnoće maca je pojačano privržena vlasniku, a opet traži mirno, tamno mjesto gdje bi mogla napraviti gnijezdo, ponaša kao maca pred porod... no, kao što rekoh, lažna trudnoća u mačaka je rijetka.

Nave li ste da ste povećanje mliječnih žlijezda primijetili još sredinom ožujka pa bih na osnovu toga mogli isključiti skotnost. Stanje može proći samo od sebe, ali ono što bi trajno riješilo problem je svakako kastracija. Savjetujem Vam da se svakako obratiti svome veterinaru jer je nužan je klinički pregled, a po potrebi i dodatne pretrage kako bi se u konačnici postavila ispravna dijagnoza i odlučilo što dalje poduzeti kako bi se mački pomoglo na najbolji mogući način.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr